L’AJUNTAMENT DE MUTXAMEL PROMOU LA CONSTRUCCIÓ DE DOS GEGANTS AMB UNA AJUDA DE LA DIPUTACIÓ PROVINCIAL

Compartir

25/09/2018

En el marc de la convocatòria de subvencions de la Diputació d’Alacant per al foment de la llengua i cultura popular valenciana en l’anualitat 2017/18, l’Ajuntament de Mutxamel ha desenvolupat el projecte de creació i promoció de dos figures de gegants, que continua la recuperació dels caps dels nanos que va desenvolupar la regidoria de Cultura fa dos anys. Amb l’objectiu que tornen als carrers de la població estes icones de la tradició popular que compten, fins i tot, amb tonada popular:

Nanos i gegants
xicotets i grans
quan siguem fadrins
tots serem iguals.

L’any passat es va iniciar el taller per a construir els caps dels gegants que ha continuat enguany, realitzat per Francisco Bernabéu Sánchez. Una primera fase del projecte que després inclourà l’estructura perquè puguen eixir al carrer.

L’activitat es completa amb material didàctic, adreçat a alumnes del municipi, elaborat pel mestre i escriptor Leandre Iborra i Polo en els textos, i per Luis Navarro-Alcaraz en les il·lustracions. Es tracta d’un quadernet de 12 pàgines per alumnes dels últims cicles de primària i primer de secundària; i per al primer cicle de primària i últim curs d’infantil, s’ha dissenyat una col·lecció de dotze il·lustracions perquè les xiquetes i els xiquets les pinten i exposen en forma d’auca a la classe.

La creació dels gegants, com la restauració dels caps dels nanos que es va fer fa dos anys, segons manifesta el regidor d’Educació i Cultura, Rafael García Berenguer, té l’objectiu de recuperar la tradició festera dels nanos i gegants, presents en les festivitats populars valencianes des de fa generacions, però que a Mutxamel pràcticament havia desaparegut. I el motiu de treballar amb els centres escolars és perquè l’alumnat s’identifique amb els personatges que cobraran “vida” en els gegants, un gegant (Saoro Pelacanyes) i una geganta (Loreto Camallarga), els senta com a propis i els hi acompanye, i, fins i tot, que alguns s’animen a formar part de la colla que els hi traga a desfilar.