La Policia Local de Mutxamel protegeix 26 víctimes de violència de gènere

BANNER HOME 25N MUTXAMEL

El Punt d’Atenció precoç a víctimes de violència de genere digital, obert fa 6 mesos, ja ha atés 7 dones entre les quals s’han constatat 3 possibles delictes

L’Ajuntament realitza un acte institucional, obert a la ciutadania, com a homenatge a totes les víctimes, on participen cinc grups polítics del consistori

25 de novembre de 2022

Mutxamel ha celebrat el 25N amb conscienciació, informació i acció davant els agressors de delictes de violència de gènere. L’Ajuntament de Mutxamel ha bolcat la seua programació dedicada al Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra la Dona en actes de caràcter educatiu, cultural i mediambiental, sense deixar de costat les mesures en matèria de seguretat ciutadana que s’han pres en els últims mesos per a atallar tot el possible aquesta xacra i aconseguir l’objectiu desitjable de violència zero.

Segons les dades facilitades per la Policia Local de Mutxamel, actualment en aquest municipi existeixen 63 casos de violència de gènere. D’esta xifra, complint l’acord establit amb la Guàrdia Civil mitjançant el qual tots dos cossos es reparteixen els casos denunciats en la localitat, la Policia Local de Mutxamel protegeix 26 víctimes, amb diferent nivell de risc. D’aquestes dones, les edats de les víctimes estan compresa entre els 19 anys de la víctima més jove i els 58 anys de la víctima de major edat. Quant a l’edat dels agressors, comprén els 22 anys del més jove als 59 anys de l’agressor més major, tot això segons dades recopilades.

Quant a la nacionalitat de les víctimes, 23 de les dones protegides són de nacionalitat espanyola, sent dues d’elles nascudes a l’Equador i una d’ella a Bèlgica. Quant a la nacionalitat dels agressors, tots són espanyols menys un d’ells que és italià. Al llarg de 2022 s’han realitzat 21 diligències prèvies i 1 informe per a donar coneixement d’un possible delicte de violència de gènere.

Una de les grans novetats incorporades enguany a la unitat de la Policia Local contra la violència de gènere és la posada en marxa, el mes de maig passat del Punt ATV d’Atenció precoç a la Víctima de violència de genere digital. Este servei especialitzat, brindat per personal altament capacitat de l’Observatori Espanyol de Delictes Informàtics (OEDI), està coordinat per les Regidoria de Servei Socials i Igualtat, juntament amb Policia Local de Mutxamel.

Segons dades oficial de la Policia Local, en aquests escassos sis mesos des que va començar a funcionar el servei, els agents ja compten amb 7 dones víctimes de violència de gènere, que voluntàriament han accedit a aquest seguiment. Perquè el Punt ATV siga eficaç, en tot moment s’ha de preservar l’evidència, l’objecte de prova en el procés i manteniment enfront d’una acusació, mitjançant un informe practicat pel tècnic informàtic forense, el qual li atorga validesa amb pericial. En aquest sentit, després dels informes pericials facilitats pel personal de l’Observatori Espanyol de Delictes Informàtics s’han realitzat 3 diligències per a donar constància d’un possible delicte de violència de gènere.

El Punt ATV s’activa des del moment que una dona està sent víctima de violència de gènere digital o sospita que pot ser víctima. Des d’aqueix moment es pot posar en contacte amb el ATV trucant als telèfons 965 95 64 40 (Serveis Socials) o al 965 95 35 00 (Policia Local). Uns dies després, el cas requereix d’atenció directa, serà remés al personal qualificat del OEDI. L’Observatori Espanyol de Delictes Informàtics presta un servei mensual d’assistència, avaluació de dispositius electrònics per a detectar possibles spyware de control a les víctimes i assessorarà el personal de la regidoria com a les persones afectades sobre com procedir i actuar.

Acte institucional

La Regidoria d’Igualtat, que dirigeix l’edil Inmaculada Pérez, ha organitzat a les portes de l’Ajuntament de Mutxamel, un acte institucional contra la violència de gènere, obert als grups polítics, al personal municipal i a tota la ciutadania que s’ha volgut sumar a aquesta concentració en homenatge a les víctimes.

Inmaculada Pérez ha sigut la primera a intervindre, després de la qual han llegit els portaveus dels grups municipals del PP, Ciutadans, PSOE, Compromís i Podem el text de la moció pactat i aprovat per aquestes formacions polítiques en el ple ordinari celebrat ahir en el consistori.

Aquesta vesprada està previst un acte de tipus cultural, també vinculat al 25N. A les 18.30 hores començarà a l’auditori del Centre Social ‘José Bernabéu Alberola’, un concert a càrrec de l’alumnat del Conservatori Professional Municipal ‘Rafael Rodríguez Albert’ de Mutxamel. L’actuació s’ha titulat ‘25 intervencions. Reaccions artístiques a través del visual, la paraula i la música’.

El dilluns 29 de novembre, en el Ravalet, està previst un altre acte, coordinat per la Regidoria de Serveis Socials, amb el qual es tancarà la programació que el Ajuntament de Mutxamel dedica enguany a la lluita contra la violència cap a la dona. Al llarg d’aquesta setmana s’ha realitzat la inauguració simbòlica d’un xicotet espai dedicat a les víctimes de la violència de gènere en l’Hort Municipal de Ravel i s’ha desenvolupat dos tallers dins del programa socioeducatiu, ‘Planter de vida’ i ‘Donant la llanda contra la violència de gènere’.

Actos 25N Centro de Formación de Personas Adultas

El Centre de Formació de Persones Adultes de l’Ajuntament de Mutxamel s’unix, un any més, a la commemoració del 25N. Per a estas comunitat educativa és la tercera edició en què, mitjançant diferents activitats en el centre, expliquem l’origen d’este esdeveniment. Un acte que forma part de la programació del curs, que ja resulta familiar entre els alumnes, i que materialitzem a través de la instal·lació artística ‘Sabates Roges’, inspirada en el projecte que va idear en 2009 l’arquitecta mexicana Elisa Chauvet.

Utilitzant diferents materials com textos, vídeos, música, fotografies, testimonis,  premsa… s’ha intentat crear un espai de reflexió i conscienciació sobre este problema que afecta a tots i totes. L’aportació de sabates per part de les persones que integrem el centre permet realitzar-hi una instal·lació artística. A més, alguns alumnes han compost produccions musicals inspirades en esta commemoració.

“Impressiona escoltar la visió colpidora que els joves tenen d’esta xacra social. Potser, algun dia, celebrarem que hem deixat de commemorar este dia. Serà presagi que alguna cosa està canviant en la nostra societat. Però mai oblidarem a totes aquelles dones, homes i xiquets que es van quedar en el camí. Este és el nostre xicotet record i homenatge”, asseguren des del Centre de Formació de Persones Adultes de Mutxamel.