EL VELL I LA VELLA, UNA TRADICIÓ QUE CONTINUA VIVA A MUTXAMEL

Compartir

28/03/2019

L’alcalde, Sebastián Cañadas, i membres de l’equip de govern van anar a saludar el Vell i la Vella, el 27 de març, com mana la tradició. I com ells, nombrosos mutxamelers i mutxameleres.

La tradició del “Vell i la Vella”, recuperada fa més d’una dècada, consistix en dos ninots, una velleta i un vellet que ens recorden que estem en la mitat de la quaresma i per tant comença el compte arrere, comença a morir l’hivern, i ens acostem a la festa de la Pasqua. Estos vellets estan asseguts a taula i el seu menú és auster i senzill: dos ous, una nyora fregida, sardines salades i un grapat de les excel·lents faves tendres de Mutxamel. Estaven a la porta de cal Saboner i el Castanyo, al carrer de la Séquia, 34, es tracta de la casa d’un conegut veí de la localitat molt implicat en les tradicions i costums del municipi, que ens convida a tots a fer-los una visita.

Esta era una tradició de Mutxamel que s’havia perdut, consistia en el fet que els veïns treien a la porta de casa estos ninots de palla. Va ser la família d’Antonio Alberola, Tonet Camisó, i Manuela Vargas qui va decidir recuperar-la i per a això va comptar amb l’ajuda de l’artista Francisco Bernabeu, “El Pintoret”, que van fer possible els ninots que actualment s’exposen,

La Pasqua era una data important per al mutxameler, perquè per a un poble tradicionalment agrícola és el començament del millor temps per al camp.