EL JOC DE LA SERP, UNA MANERA D’ANAR A ESCOLA DE MANERA SOSTENIBLE

23/04/2018

El dilluns va començar a Mutxamel, en els col·legis Arbre Blanc, El Salvador i Manuel Antón, el Joc de la Serp, una campanya de conscienciació que té l’objectiu de promoure la mobilitat sostenible i segura entre els estudiants de primària, reduint l’ús de maneres de transport contaminants, fonamentalment el cotxe.
El joc forma part del projecte europeu Traffic Snake Game (http://www.trafficsnakegame.eu/spain/), que es realitza en l’actualitat en 19 països. L’actuació, a Espanya, és promoguda per la Direcció General de Trànsit i els col·legis de Mutxamel han sigut dels pocs triats per a desenvolupar el joc en la província.
Es tracta que els col·legis dediquen una quinzena a l’any per a aconseguir que els alumnes arriben al centre d’una manera més sostenible, i eviten agafar el cotxe, per exemple, amb bici, caminant o compartint vehicle. A Mutxamel s’ha incorporat, com a manera sostenible també, l’opció d’aparcar una mica més lluny de l’entrada del centre i fer una passejada, pensant en els alumnes que arriben als centres des de les urbanitzacions que no tenen alternativa al cotxe, i contribuïxen així, a més, a evitar l’embós.

Dia a dia, a mesura que es va aconseguint l’objectiu diari, i encoratjats pels mestres, els alumnes de cada classe van anotant els seus triomfs en un el mural de la serp geganta que es col·loca en una zona visible del col·legi i accessible per a tots. S’ha demostrat, en anteriors experiències que als pocs dies, els xiquets i xiquetes aconseguixen convéncer els pares per a acudir d’una altra manera al col·legi, perquè volen arribar a ser la classe més sostenible.
Per la dinàmica del joc i l’objectiu que es pretén aconseguir a l’hora de dur-lo a terme, és necessària la implicació dels mestres que fan el seguiment diari entre els alumnes. A El Salvador, a més s’hi han implicat els mestres d’Infantil, donant més entitat al joc. També imprescindibles són, per descomptat, els pares, perquè d’ells es requerix l’esforç extra que suposa moltes vegades deixar el cotxe a casa.
En el cas de Mutxamel, el joc compta també amb la col·laboració de l’Ajuntament, a través de la Regidoria de Medi Ambient que, complint amb els objectius de fomentar la mobilitat sostenible, ha volgut sumar-se a esta campanya. I finalment, compta també amb la Policia Local, tant amb els agents que dirigixen el trànsit en hores punta en els col·legis, com amb els que impartixen les classes d’educació vial, i la unitat ciclista que va classe per classe presentant el joc als alumnes i donant un bon exemple de sostenibilitat.