El Bosc Infantil Aire Pur torna a cobrar vida gràcies als treballs de l’alumnat del Taller d’Ocupació de Mutxamel

Taller-Empleo-Mutxamel-visita-bosque-infantil-aire-puro-dic-2022-HOM
Compartir

Els vint integrants del programa mixt formatiu i laboral, gestionat per l’Agència de Desenvolupament Local, finalitzen les seues activitats el 29 de desembre

20 de desembre de 2022

L’alumnat del Taller d’Ocupació ‘Mutxamel Forma y Empleo III’, dedicat tant a les especialitats d’obra de paleta com de jardineria, acaba a la fi d’aquest mes de desembre el programa formatiu i laboral que han desenvolupat en l’Ajuntament de Mutxamel des de fa quasi un any. Però abans de finalitzar, han tingut l’oportunitat de mostrar el resultat d’una de les seues principals actuacions, com ha sigut la recuperació integral del Bosc Infantil Aire Pur, una zona verda que presentava un aspecte deteriorat i que ara, gràcies al treball d’aquestes persones, s’ha recuperat per complet per a l’ús públic.

Dies arrere, l’alcalde, Sebastián Cañadas, al costat del regidor de Promoció i Desenvolupament Econòmic i Ocupació, Antonio Sola, i part de la corporació municipal van realitzar una visita on van ser “guiats” per part de l’equip directiu i docent del Taller d’Ocupació, que els van explicar les diferents actuacions realitzades en el denominat Bosc Infantil Aire Pur. Aquesta intervenció es va realitzar amb un projecte elaborat per Regidoria de Medi Ambient.

Els alumnes-treballadors del taller d’ocupació van començar realitzant el desbrossament d’aquesta zona verda, que amb el pas dels anys presentava un aspecte quasi selvàtic. Entre les labors posteriors s’ha realitzat la consolidació dels camins que conformen les sengles botàniques; la instal·lació de panells i cartells informatius; l’ampliació i millora de la xarxa de reg; la restauració i millora de les plantacions existents; l’eliminació d’espècies al·lòctones (invasores); el condicionament de zones per a noves instal·lacions; la delimitació d’itineraris amb grassons de fusta; la delimitació per a una zona per a pipicán; la construcció de solera en zones d’accés i mur de maçoneria i la col·locació d’un aparcabicis.

Tant l’alcalde, Sebastián Cañadas, com el regidor de Promoció i Desenvolupament Econòmic, Antonio Sola, van agrair la labor realitzada per aquestes persones al llarg de tot l’any 2022. El passat 30 de desembre de 2021 va començar projecte subvencionat per la Direcció General del LABORA, l’Ajuntament de Mutxamel i Fons Social Europeu, destinat a la contractació d’aturats que compleixen els requisits de tindre 18 anys o més, ser demandant d’ocupació, estar registrat en els serveis públics d’ocupació o ser persona ocupada registrada en millora d’ocupació i complir els requisits establits en la normativa d’aplicació per a formalitzar un contracte per a la formació i l’aprenentatge.

Certificats de professionalitat

Al final d’un any de programa, els alumnes que superen aquesta acció de formació dual (teoria-pràctica) obtindran el respectiu certificat de professionalitat. Els de jardineria, el certificat de nivell 2 en l’especialitat de ‘Instal·lació i manteniment de jardins i zones verdes’, mentre que el grup d’alumnes d’obra de paleta obtindran dos certificats de professionalitat, un de nivell 1 ‘Operacions auxiliars d’obra de paleta de fàbriques i cobertes’ i el del nivell 2 ‘Fàbriques d’obra de paleta’. Este projecte té una duració de 12 mesos equivalents a 1.920 hores de formació en alternança amb el treball i la pràctica professional.

Entre les actuacions que s’han desenvolupat, en l’especialitat d’obra de paleta s’ha intervingut en Bosc Infantil Aire Pur, la Zona Verda El Calvari (on van descobrir un pis de paviment de pedra, cobert per l’arena fa anys) i la Zona Verda la Glòria. Quant a l’especialitat de jardineria, les actuacions han tingut lloc en el Bosc Infantil Aire Pur, on el seu treball intensiu ha donat com a resultat la recuperació d’aquest xicotet pulmó natural de Mutxamel.

L’objectiu del programa ‘Tallers d’Ocupació’ es configura com un programa mixt d’ocupació i formació que té com a objectiu millorar l’ocupabilitat de les persones, mitjançant la realització d’obres o serveis d’utilitat pública o interés social, que possibiliten a l’alumnat treballador la realització d’un treball efectiu mitjançant el contracte per a la formació. Per a l’execució d’aquest projecte, l’Ajuntament de Mutxamel ha rebut una subvenció que ascendeix a 482.716,80 euros, destinat a la contractació dels 20 alumnes-treballadors, 1 director, 4 docents i 1 auxiliar administratiu, així com per al desenvolupament de les actuacions establides en el projecte formatiu i d’obra.